Belépés


Így spórolj a foglaláson - Az árfolyam titkai Így spórolj a foglaláson - Az árfolyam titkai Így spórolj a foglaláson - Az árfolyam titkai
Így spórolj a foglaláson - Az árfolyam titkai

A tapasztalt utazók többsége jól tudja, hogy mit jelent az előszezon és az utószezon - vagyis, hogy ha a nyárközepi időszakon kívüli időszakra foglal szállást, az olcsóbb. Arra azonban már kevesebben figyelnek, hogy a szállásdíjakat (szezonoktól függetlenül) befolyásolja az árfolyamváltozás. Nagyon tömören: Ha erős a Forint, akkor olcsóbban foglalhatod a külföldi szálláshelyet, ha pedig gyengült, akkor drágábban jutsz hozzá. Nézzük meg, mire érdemes figyelni ahhoz, hogy spórolni tudj!

 

 

 

Tegyük fel, hogy előre tervezel és már januárban elkezdesz szállást keresni. Az egyik szállásközvetítőnél, vagy utazási irodánál találsz egy számotokra megfelelő szálláshelyet (most az mindegy, hogy hotel, panzió, apartman, vagy nyaraló - mert az elv mindegyikre érvényes). 

 

Az egyik eset az, amikor a a szállásdíj más pénznemben pl. Euróban van megadva, akkor nyilvánvalóan a te valós költséged attól függ majd, hogy milyen árfolyamon tudod váltani a FT-ot EUR-ra.
Egy másik eset lehet az, amikor Ft-ban van megadva az ár, de az csak tájékoztató jellegű, mert végül neked EUR-ban fognak számlázni - vagyis újfent számolnod kell az árfolyammal. Ezért mindenképp érdemes tisztázni, hogy neked milyen pénznemben kell majd fizetned! A közvetítők weboldalain az ÁSZF-nek tartalmaznia kell ezt, de sok oldalnál megtalálható kivonatosan is, pl. olyan menüpontokban mint a “Hasznos”, az “Információ”, vagy a “Fizetés”. Ebben mindenképp tisztán kell látnod ahhoz, hogy a pontos költségekkel számolhass!

Az előbbi esetekben - vagyis amikor neked külföldi pénznemben kell fizetned - nem lehet előre meghatározni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a szállás, amikor sor kerül a díjrendezésre. Ez persze nem újdonság, mert a pénznemek közötti értékkülönbség (vagyis az árfolyam) folyamatosan ingadozik.

Amikor ilyen foglalásba kezdesz, számolj azzal, hogy a szállásdíj idővel akár 10%-ot is emelkedhet. Persze, változhat a másik irányba is, ami olcsóbb szállásdíjat jelent. Itt az a fontos kérdés, hogy amikor ki kell fizetni a díjat, éppen milyen lesz az árfolyam. Kockázatosnak hangzik? Az is. 

 

Nézd meg az elmúlt év árfolyam-ingadozását, pl. a portfolio.hu oldalon: 

 

 

Persze, ha neked nem számít 10% különbözet, akkor nincs ezzel gond. Ha viszont szívesen spórolnál ennyit, akkor válaszd a kiszámíthatóbb módot! Mondom hogyan…

 

Tegyük fel, hogy olyan közvetítőnél foglalnál, akinél a díj Ft-ban van megjelenítve és neked Ft-ban is kell majd fizetned. Ez a legjobb eset, mert nem te viseled az árfolyamváltozás kockázatát!
Legyen mondjuk 200.000Ft a meghirdetett szállás az általad kívánt időszakra. Logikus volna azt gondolni, hogy ebben az esetben ez a fix szállásdíj. Ez azonban nem teljesen így van, mert a külföldi szállásokat a helyi pénznemben kell kifizetni (esetleg a népszerűbb devizák egyikében, mint pl. EUR, USD). Maradjunk a konkrét példánál, mondjuk a választott szállásod Horvátországban van. A szállásközvetítőnek a horvát szállástulajdonost EUR-ban kell kifizetnie, ezért a szállás meghirdetett díját mindig változtatja az árfolyam ingadozásának megfelelően. Ezzel próbálja minimalizálni azt a kockázatot, amit a szállásfoglalóktól átvállal. Amikor te lefoglalod a szállást, az éppen meghirdetett Ft-os áron fogod megkapni - mindegy, hogy mikori a fizetési határidő. Ez jó, mert a szállás neked biztosan nem lesz drágább. De, ha a díj fix, akkor hogyan spórolhatsz?

 

A foglalás előtt legyél okos! Figyeld az árfolyamot és akkor foglalj, amikor a Ft erősödött. Ez némi kutatást igényel, mert nem lehet egy minden évre érvényes ütemtervet vázolni az árfolyam alakulásáról. Ha az előző évet vesszük figyelembe, akkor jól látható, hogy azok jártak jól, akik január második felében, februárban, áprilisban, májusban és június második felében foglaltak. Vagyis egy szállás, amit januárban még 200.000Ft-ért hirdettek, májusban már 186.000Ft-ért volt foglalható. Nem akció miatt, hanem mert az árazás követi a devizaárfolyamot.

 

Az árfolyamot sok minden befolyásolhatja, de ennek a cikknek nem az a célja, hogy gazdasági és politikai hatások elemzésére készítsen fel. Ahhoz viszont nem szükséges közgazdásznak lenni, hogy lássuk egy grafikonon, hogy éppen zuhan az árfolyam, vagy emelkedik. Nagyjából pedig ismétlődő ciklusokra lehet számítani.

 

 

 

De azt ne feledd, hogy az időzítés nem csak az árfolyam miatt fontos! A népszerű helyeken, a jó szállásokat hamar lefoglalják, ezért nem mindig érdemes kivárni a legnagyobb mértékű Ft erősödést. Például a horvát apartmanok és nyaralók tekintetében január és február hónapokban még tudsz válogatni, de utána egyre több kompromisszumot kell elfogadnod a rohamosan csökkenő kínálat miatt.

 

Ha teljes mértékben szeretnéd kiaknázni az árfolyamok nyújtotta spórolási lehetőséget, akár nyithatsz egy ingyenes devizaszámlát, ahova akkor töltöd fel a pénzt, amikor erős a Ft és akkor irányítod vissza a Ft számlára (vagy épp rendezed közvetlenül onnan a szállásdíjat), amikor a Ft gyengült. Ezt ötvözve azzal, hogy Ft-ban számlázó közvetítőt választasz, tízezreket takaríthatsz meg, a százezres nagyságrendű foglalásokon.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal!Így spórolj a foglaláson - Az árfolyam titkai
Vélemények
Oszd meg velünk te is véleményed!
Név *
E-mail *
Üzenet *


Elküldöm a véleményem!
Blog menü


A legtöbben, akik velünk utaznak nagyon szeretnek hasznos információt kapni arról, hogy az adott régióban mit is kell látni. A csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy Te ne csak szállásokat találj az oldalunkon, hanem izgalmas tartalmakat, beszámolókat és hasznos tanácsokat is. Van egy konkrét téma, ami érdekelne? Bátran írj Nekünk! Szívesen segítünk!
A Szállássziget Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szállássziget Csapata