Belépés
Horvátország helyi ételei
Helyi ételek
Pljeskavica, csevapcsicsi
Pljeskavica, csevapcsicsi
Az egyik úgymond helyi jellegzetes étel, amit megkóstolhatunk a szerb eredetű pljeskavica - tányéron vagy pitában kínálva, sült krumplival és hagymával. Szintén ilyen a csevapcsicsi, ez a horvátok egyik büszkesége: szintén háromféle húsból készül, ezt is hagymával és ajvárral eszik (egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített krémmel). Van, amikor ezt is pitában kínálják. A recept néha régiónként változik, így lehet különbség az ízvilágban.
Aranydurbincs spenótos krumplival
Aranydurbincs spenótos krumplival
Horvátul: orada. Ez egy első osztályú hal: a húsa nagyon finom és jellemzően spenótos krumplival szokták tálalni. Néha szalmakrumplit adnak hozzá, úgy is finom, de spenótos krumplival az igazi. Egy másik nagyon finom, szintén első osztályú hal, amit széles körben megtalálunk a horvát tengerparton, az a tengeri sügér (horvátul: brancin), amelyhez szintén spenótos krumpli vagy szalmakrumpli dukál. Ha van rá lehetőségetek ezt mindenképpen kóstoljátok meg. Elég drága, de megér minden pénzt!
Szarvasgombás tészta
Szarvasgombás tészta
Horvátországban de csak az északi részen készítenek egy másik finom és különleges fogást a szarvasgombás tésztát! Ezt főként az Isztriai-félszigeten keressük, mert itt található szarvasgomba az erdőkben, délen már nem kapható. Főleg Motovun térségében ajánlott ilyet rendelni. Hangulatos kis falu, de nagyon és ott tényleg lépten-nyomon találni szarvasgombás tésztát. Ez is megér egy esti vacsorát:))
Tenger gyümölcsei
Tenger gyümölcsei
Vagyis tengeri herkentyűk:)) Ez egy igazán megosztó étel fajta, hisz valaki vagy szereti, vagy nem. Fontos lehet, hogy ilyen ételt mindig is a tengerparton, szabadság alatt, olyan helyen kell megkóstolni ahol tudjuk, hogy friss. Konzervből vagy fagyasztva úgysem olyan, nem igazán érdemes vesződni vele az európai nagyvárosok éttermeiben. Ilyen például a scampi, ami egy adriai rákféle. Vagy a kagyló. Vagy a tintahal.
Sonka és sajt, mint előétel
Sonka és sajt, mint előétel
Azaz horvátul pršut i sir, mindig nyakon öntve egy kis igazi olívaolajjal - amely olyan finom, hogy kenyérrel tunkoljuk. Néha kolbász is van a tálcán, akár sózott hal is, illetve tesznek még mellé salátát, paradicsomot, olívabogyókat, esetleg erős paprikát. Nem egy olcsó mulatság ez a jellemzően Dalmáciából vagy az Isztriai-félszigetről származó házi sonka, de nagyon finom ez is, megéri! Különösen, ha frissen sült kenyeret és esetleg kajmakot, azaz tehéntejből készült házi túrót is kapunk hozzá. Ha nem akarunk nagyobb vacsorát elfogyasztani, akkor egy finom bor, vagy sör mellett igazán jó kísérő! :))
Pizza
Pizza
Nagyon finom pizzákat sütnek a horvátok! Nem csak az építészetben érezni Olaszország közelségét, de a pizza ízében is Tökéletes a tészta is, és ami rá kerül az is. Ajánlom azoknak, akik nem akarnak sokat költeni, és valamit gyorsan szeretnének vacsorázni.
Sörök
Sörök
Az Ozujsko mellett a Heineken márkája, a Karlovacko a legelterjedtebb horvát sör. Erőssége egyszerűségében rejlik, legfeljebb határozott utóíze kellemes meglepetés. Aki egy jó sört szeretne inni, ezek közül is válogathat. De kophatók az itthon megszokott márkák is.


Dobar tek! Jó étvágyat! Utána pedig igyunk meg egy jó Karlovačko vagy Ožujsko sört.

Ételféle ajándékba?
Ha szeretnénk az otthoniakat meglepni valami finomsággal, akkor ajánlom a mézes levendulát, olívaolajat, vagy szarvasgombát! Ezeket a legtöbb piacon be lehet szerezni.
Kiemelt szállások
Válassz kiemelt szállásaink közül!

A Szállássziget Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szállássziget Csapata