Belépés
Horvátországi információk
Fontos!
Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, ami segít a felkészülésben és az esetleges helyszíni problémák megoldásában.

Milyen okmányokat vigyél magaddal?
Milyen okmányokat vigyél magaddal?
A határátlépéshez személyi igazolványt, ha te vezetsz, akkor a jogosítványodat is. Kiskorúak esetén nem kötelező a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata, de a konzulátus javasolja, probléma esetén (pl. orvosi kezelés) legyen nálunk, ha más gyermeke is velünk utazik. A horvát nyelvű nyilatkozat letölthető a konzuli szolgálat weboldaláról. Továbbá, minden kiutazó gyermeknek szükséges a személyazonosító igazolvány megléte (14év alatt is), ami nem egyenlő a diákigazolvánnyal. Ha házikedvenced is elkísér, akkor szükséges magaddal vinned az oltási könyvét.
Milyen bankkártyával tudsz fizetni?
Milyen bankkártyával tudsz fizetni?
Az alábbi kártyák elfogadottak: Eurocard/Mastercard, Diners, American Express és Visa Horvátországban is elterjedt, hogy az elfogadóhelyek a bejáratnál jó látható helyre kiragasztják az elfogadott kártyák címkéjét. Ha elfogyna a készpénzed, az ATM-ekből is tudsz felvenni. A postákon is lehetőség van készpénz felvételére, de csak a következő kártyákat fogaják el: Eurocard/Mastercard és Diners
Milyen árakon tudsz vásárolni?
Milyen árakon tudsz vásárolni?
Déli szomszédunknál hasonló árakkal számolhatunk, mint itthon. A bevásárlóközpontokban olcsóbban, a strandokon magasabb árakon tudunk vásárolni. Bár közel van a tenger, az éttermi halételek drágának számítanak, mivel népszerűek a turisták körében. Az üzemanyag átlagára drágább, mint Magyarországon, ezért érdemes a határ innenső oldalán teletankolni az autót. A hajókirándulások, búvárkodás és egyéb vízisportok viszont meglepően visszafogott áron mozognak.
Mennyi költőpénzt vigyél magaddal?
Mennyi költőpénzt vigyél magaddal?
Általános tanács, hogy a szállás és útiköltség összegének 10% mindenképp ajánlott. Ez alatt sok esetben sajnálni fogod, hogy nem tudsz hazavinni egy-egy különlegességet emlékbe. Ha az otthon maradókra is gondolnál, akkor ez inkább legyen a duplája. Amennyiben aktív pihenést tervezel (vízisportokat, hajókirándulást, múzeumlátogatást), akkor - főleg családdal - akkor a szállás árának felével megegyező összeget javasolt magaddal vinned készpénzben. Igen, készpénzben! Ahol csak lehet, érdemes bankkártyával fizetni, de a strandokon, a büfékben és a legtöbb aktív pihenést biztosító programnál készpénzes fizetésre lesz lehetőség. Az Euro-t nagyon rosszul váltják, ezért mindenképp vigyél magaddal elegendő Kuna-t. Ahhoz, hogy ne a nyaralás alatt kelljen valutaváltót keresgélni, jobb ezt még itthon megtenni - főleg, amikor csökken az árfolyam.
Mit tegyél, ha elvesztek az irataid?
Mit tegyél, ha elvesztek az irataid?
Ilyen esetben a horvátországi magyar konzulátussal kell felvenni a kapcsolatot a következő számon: +385 14 890 906 (magyarul segítenek) Emellett javasolt, hogy iratokról legyenek másolatok (a legjobb, ha online tárhelyre feltöltjük őket szkennelve).
Mit tegyél, ha megloptak?
Mit tegyél, ha megloptak?
Mindenekelőtt hívd a rendőrséget telefonszámuk: 192 , vagy menj be a legközelebbi rendőrőrsre/kapitányságra - ehhez keress rá térképen a "Policija" szóra. Ezután jelezd a szállásadónak (ha a tulajdonos ott lakik a szállásod közelében és nekünk is. Hidd el, mindenki segíteni fog! (Ahhoz, hogy nyugodtabb tudj lenni ilyen helyzetben, utazás előtt köss utasbiztosítást, ami a poggyászkárt is téríti.)
Mit tegyél, ha baleset történt?
Mit tegyél, ha baleset történt?
Ha a helyiek nem hívják a mentőt - mert pl. csak ti vagytok a közelben -, akkor az alábbi számon kérhetsz segítséget: 194
Mit tegyél, ha lerobbantál útközben?
Mit tegyél, ha lerobbantál útközben?
A horvát utakon is működik a műszaki mentés. A horvát angyalokat március 23. és október 10. között lehet segítségül hívni a következő számon: +385 62 999 999 (horvát, angol, német és olasz nyelven beszélnek)
Egyéb segítségre van szükséged?
Egyéb segítségre van szükséged?
Horvátországban is van tudakozó. Telefonszáma: 11802 (angolul tudsz kommunikálni) Ha úgy érzed, mi is tudnánk segíteni, hívj minket bizalommal!
Beszélj horvátul!
Beszélj horvátul!
Végül egy javaslat, ha szeretnéd belopni magad a vendéglátók szívébe: Próbálj horvátul beszélni! Nem baj, ha nem lesz tökéletes, nagyra fogják értékelni és nagy eséllyel meglepnek valamivel (extra adag étel, óriás fagyi, repi ajándék).
Mini szótár
Jó reggelt! Dobro jutro!
Jó napot! Dobar dan!
Jó estét! Dobra večer!
Szia! Bok!
Viszontlátásra! Do viđenja!
Tessék? Molim?
Nem értem Ne razumijem.
Köszönöm Hvala
Bocsánat! Oprostite
Igen Da
Nem Ne
magyar vagyok Ja sam mađar (férfi) / mađarka (nő).
Mennyibe kerül? Koliko košta?
Kérek.. Molim..
kávé kava
fehérbor bijelo vino
vörösbor crno vino
rozé rozica
sör pivo
víz voda
ásványvíz mineralna voda
szénsavas gazirana
szénsavmentes negazirana
hal riba
1 jedan
2 dva
3 tri
4 četiri
5 pet
6 šest
7 sedam
8 osam
9 devet
10 deset
ATM bankomat
orvosra van szükségem Treba mi doktor.
Rendőrség policija
Kiemelt szállások
Válassz kiemelt szállásaink közül!

A Szállássziget Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szállássziget Csapata