Belépés
Horvátországi közlekedés
Közlekedés
A legtöbben autóval vágunk neki Horvátországnak. Ez jelenleg a legizgalmasabb és leginkább költségkímélő megoldás. Ahhoz, hogy tényleg az legyen, összeírtunk pár információt, amit érdemes figyelembe venni tervezéskor.

SZABÁLYOK
A horvát sebességhatárok megegyeznek a magyarral, így könnyű lesz elkerülni a közúti bírságot. DE! Ha 24 éven aluli a sofőr, vagy két évnél frissebb a jogosítványa, akkor minden úttípuson a megengedettnél 10km/h sebességgel lassabban kell haladni! Erre jó emlékezni akkor is, ha előttünk halad valaki visszafogott tempóban - legyünk türelmesek vele, csak a szabályokat tartja be.
A hatóságok a gyerekülés használatát is ellenőrzik. Biztonsági övet is használjunk, de telefont azt ne.
Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük, hogy van-e az autóban annyi láthatósági mellény, ahány utas van, ugyanis ha az út mellett szállunk ki - pl. fotózni, amikor először megpillantjuk a tengert -, akkor mindenkinek kötelező viselnie.
A nemzetközi zöldkártya nem kötelező, de javasolt.

JAVASLATOK
Tankoljuk meg az autót Magyarországon, mert kint jellemzően drágább az üzemanyag.
Főszezonban ha lehet, kerüljük a hétvégi (főleg szombati) indulást, mert ekkor a legnagyobb a forgalom. Általában gyorsan lehet haladni, de a fizetőkapuknál és esetleges balesetek miatt erősen lassulhat a haladás, amit a nagy melegben nehezebb kibírni - hiába klímás az autó.
A horvát autópályák nem matricás rendszerben használhatók, hanem az egyes szakaszokért kell fizetni a helyszínen - fizetőkapuknál. Ide jó, ha előre összekészítünk aprópénzt (néhol van bakkártyás fizetési lehetőség is), vagy választhatjuk az ENC készülékkel való autózást (erről lejjebb bővebben).
Horvát közlekedés

FIZETŐS UTAK, HIDAK, ALAGUTAK
FIZETŐS UTAK, HIDAK, ALAGUTAK
A horvát útrendszer jól kiépített és a főbb városokig autópályán haladhatunk. Ennek viszont költsége van.
Behajtáskor bizonylatot kapunk, majd lehajtáskor fizetünk arra a szakaszra, amit használatba vettünk.
A legtöbb híd és alagút ez alól kivétel, mert ezeken belül nincsenek leágazások, így ott fix a használati díj - amit a felhajtáskor kell rendezni.


A kapuknál figyelni kell az útbaigazító táblákat. Vannak készpénzes fizetést biztosító kapuk, van bankkártyás és van ENC. Az utóbbi egy készülékkel vehető igénybe, aminek feltöltött egyenlegéből használhatjuk a fizetős szakaszokat. A készüléket az autó szélvédője alá, jól látható helyre kell tenni, ezáltal a kapu érzékelője beolvassa mind felhajtáskor, mind lehajtás esetén. Az egyenlegből pedig levonja a megfelelő díjat. Mivel ennél a kapunál csak lassítani kell és nem töltünk időt a fizetéssel, ez a leggyorsabb sáv.
Ha a könnyebbik utat választod, kövesd ezt a jelzést:
ENC
Ez az oldal nagy segítség az autópályadíjak kiszámításában: horvatutdij.hu
Használatával előre tudod, mennyi készpénzt kell előkészíteni a kapukhoz, ill. mennyi összköltséggel kell számolnod a nyaralást.
Az ENC készülék használatáról pedig itt tudsz részletesebben informálódni, ill. innen lehet bérelni is: enc.utdij.hu

Ha úgy érzed, hogy valami nem teljesen érthető, vagy további kérdések merültek fel, kérdezz minket bizalommal!
Kiemelt szállások
Válassz kiemelt szállásaink közül!

A Szállássziget Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szállássziget Csapata